(07) 496 11 56

Prešernova cesta 17 A
8250 Brežice
Obiščite nas tudi na
Veterinarska Bolnica Brežice d.o.o.

UMETNO OSEMENJEVANJE KOBILSte morda razmišljali o umetnem osemenjevanju svoje kobile?

Priča smo rasti števila lastnikov konj, ki imajo svoje živali za hišne ljubljence, kot družabne živali, za šport, za zdravljenje stresa, ter za sprostitev. Nekateri od teh, se sčasoma spremenijo v prave rejce konj.


Večina lastnikov in rejcev konj slej kot prej pomisli na umetno osemenjevanje kobil. Nekateri si želijo potomstvo od točno določenega žrebca, ki se nahaja v drugi državi ali celo na drugem kontinentu, drugi preprosto nimajo primernega plemenjaka za svojo ljubljenko v bližini ali pa je prevoz do žrebca predrag, ipd. Ker kobile praviloma prihajajo na pripust k žrebcu, je za nekatere lažje in ceneje organizirati umetno osemenjevanje v domačem hlevu, s semenom, ki ga dobijo po pošti. V razvitejših državah je umetno osemenjevanje konj postalo običajen in prevladujoč način reprodukcije športnih konj.

Seveda ni vse tako enostavno, kot je videti, ker se tisti entuzijasti, ki se ukvarjajo z umetnim osemenjevanjem, srečujejo z mnogimi težavami. Na prvem mestu je cena takega načina osemenjevanja. Ker zahteva umetno osemenjevanje kobil cel niz postopkov, če hočemo, da bi bilo uspešno, je to pač povezano z določenimi stroški. Pred osemenjevanjem mora vsako kobilo pregledati veterinar, da ugotovi njeno zdravstveno stanje, še posebno pa zdravstveno stanje njenih spolnih organov. V nekaterih primerih je potrebno ob osnovnem pregledu narediti še dodatne preiskave (bakteriološke, citološke, preiskave krvi, ipd.) in po potrebi žival zdraviti. Tudi pri zdravih živalih, z rednim ciklusom in jasno izraženimi znaki pojatve, je potrebno narediti nekaj ginekoloških pregledov, da ugotovimo optimalen čas za osemenitev. Preglede opravimo z rektalnim pregledom jajčnikov in maternice, z ultrazvokom, ter s pregledom nožnice in materničnega vratu. Odvisno od izvida, je potrebno preiskave ponavljati v različnih časovnih intervalih, včasih celo vsakodnevno, da bi lahko predvideli čas ovulacije in posledično čas osemenjevanja. Najboljše rezultate dosežemo z osemenjevanjem kobil 12-6 ur pred ovulacijo. Po osemenjevanju je priporočljivo kontrolirati, če je do ovulacije res prišlo v predvidenem roku, sicer je potrebno kobilo ponovno osemeniti. Če gre vse v skladu s pričakovanji opravimo 15.-20. dan po ovulaciji ali osemenitvi ultrazvočni pregled. To je potrebno, da se v primeru neuspele oploditve pripravimo na ponovno osemenjevanje.
Cena umetnega osemenjevanja je odvisna tudi od tega, če bomo uporabljali sveže seme, kratkotrajno konzervirano ali globoko zamrznjeno seme. Sveže seme uporabimo takoj po odvzemu in to v praksi delamo le takrat, ko je potrebno z enim ejakulatom osemeniti več kobil. Najpogosteje uporabljamo kratkotrajno konzervirano in ohlajeno seme, ki ga je potrebno porabiti v 24-36-48 urah po odvzemu. Največja težava je v hitri dobavi tako pripravljenega semena, ravno v času optimalnem za osemenitev. Organizacija dobave in prevoza v glavnem pade na lastnika kobile. Pogosto je problem v tem, ker dobavitelji ne izdajajo semena vsak dan ampak na dva dni, ali le določene dni v tednu. Zaradi tega se dogaja, da kobile osemenimo tudi pred optimalnim trenutkom, zorenje foliklov in ovulacijo pa stimuliramo s pomočjo hormonskih preparatov. Tretja opcija – osemenjevanje z globoko zamrznjenim semenom, bi bila najboljši izbor, če ne bi imala nekaterih drugih pomanjkljivosti. Dobro je, ker lahko tako seme nabavimo kadarkoli in ga lahko dolgo skladiščimo, ter ga uporabimo v točno željenem trenutku. Slabosti pa so v tem, ker je uspešnost osemenjevanja s takim semenom relativno majhna(50-60%) in je v veliki meri odvisna od pravočasne aplikacije semena v maternico (najbolje kakšno uro pred ovulacijo ali ravno v času ovulacije) in ker je potrebno zaradi majhne količine semena (0,5ml) le tega aplicirati v rog maternice na tisti strani, kjer pričakujemo ovulacijo, kar pa ni vedno lahko. Kontrolo jajčnika in osemenjevanje bi morali ponavljati na vsakih 6-12 ur vse dokler ne pride do ovulacije. Zaradi vsega tega je ta način umetnega osemenjevanja kobil tudi najdražji, običajno stane čez 1000 evrov. Pred odločitvijo o nabavi globoko zamrznjenega semena se je pametno posvetovati z veterinarjem.

Pripravil Dragutin Bratković dr.vet.med.

Delovni čas

REDNI DELOVNI ČAS AMBULANTE
ZA MALE ŽIVALI IN LEKARNE
PON – PETEK 7.00 – 19.00
SOBOTA, NEDELJA, PRAZNIKI 7.00 – 9.00


Redni delovni čas za delo na terenu
pon – petek 7.00 – 15.00


Naročanje umetnega osemenjevanja
govedi in svinj pon – petek 7.00 – 9.00


Naročanje umetnega osemenjevanja
sobota, nedelja, praznik 7.00 – 8.00


Dežurstvo za nujne primere
0.00 – 24.00 vse dni v letu